Prioriteiten voor een nieuw bestuur

Na een zeer intense verkiezingscampagne, die schitterend werd besloten met een bijzonder succesvolle uitslag voor de partij en voor mezelf, werd het opnieuw tijd voor het eigenlijke politieke werk met in eerste instantie de vraag wie Beveren de volgende 6 jaar zal besturen en een toekomstvisie zal uittekenen voor onze prachtige gemeente.

Na heel wat verwikkelingen en dito verwarring hebben CD&V en N-VA uiteindelijk besloten om samen, als 2 gelijkwaardige partners, een coalitie te vormen en samen te werken rond een bestuursakkoord.

De N-VA is maar toegetreden tot die coalitie op voorwaarde dat een aantal van onze programmapunten (speerpunten) in het bestuursakkoord zouden worden opgenomen.

Hierna een overzicht van de prioriteiten die werden besproken:

1. Het behoud van open ruimte in functie van de leefbaarheid van de gemeente.

2. Het nieuwe gemeentebestuur wil het glastuinbouwproject in Melsele dat de provincie wenst te realiseren herevalueren en opnieuw bespreken. Momenteel ontbreekt bij de bevolking het draagvlak hiervoor.

3. Een schepen zal bevoegd zijn voor het departement “leefbaarheid van de polderdorpen”.

4. De gemeente is geen voorstander van een Saefthingedok. Indien dit dok er niet komt, kan er in de Saefthingezone, waaronder de plaats Doel, een andere invulling gebeuren. Hiervoor zal de gemeente reeds onmiddellijk een toekomstvisie ontwikkelen om op korte termijn te bekijken welke invulling kan en waarvoor het nodig maatschappelijk draagvlak kan ontwikkeld worden. In die context zijn we als gemeente dan ook geen voorstander van verdere onteigeningen.

5. Op korte termijn zullen beide partijen initiatieven nemen om de Vlaamse regering te overtuigen de gehuchten Ouden Doel en Rapenburg te behouden als woonkorrels. In samenwerking met Interwaas wil men een visie ontwikkelen omtrent het verder beheer van de Waaslandhaven.

6. Het gemeentebestuur onderzoekt alle mogelijkheden om natuurcompensaties te vermijden of te verleggen in functie van de huidige landbouwbedrijven.

7. Een veilig, functioneel en recreatief fietspadennetwerk tussen alle deelgemeenten.

8. Het nieuwe bestuur wenst mee te werken aan een snelle oplossing om een einde te maken aan de onveilige situatie op de N450 tussen Melsele en Kallo.

9. Het zwaar verkeer dient uit de dorpskernen te worden geweerd. De uitvoering van de voorstellen hieromtrent in het Waas Mobiliteitsplan zijn cruciaal. Daarnaast wil het bestuur gepaste maatregelen nemen om zwaar en doorgaand verkeer door dorpskernen te vermijden. Ten slotte dient de onveilige situatie in de Vrasenepolder aan het viaduct van de Expresweg opgelost te worden.

10. De voordelen voor de gemeente van de oprichting van een autonoom gemeentebedrijf worden onderzocht. Dit in het bijzonder als stimulans voor een woonbeleid op maat van de noden van onze gemeente.

11. Betaalbaar wonen in een aangename omgeving is een prioriteit.

12. Het gemeentebestuur heeft de ambitie om tegen 2020 20% te besparen op energie in de eigen gemeentelijke gebouwen.

13. De eerdere piste voor een grootschalige fuifzaal in het oude zwembad wordt verlaten. Er wordt gezocht naar andere alternatieven met als vereiste geen overlast bezorgen voor omwonenden.

14. De integratie van de OCMW en gemeentediensten wordt verder gezet. Een betere dienstverlening, ook in de deelgemeenten, is prioritair.

15. Opstarten van een 1ste lijnhulp door huisartsen via een centraal noodnummer.

16. De ondersteuning van het brandweer- en veiligheidskorps wordt verder gezet, er wordt zowel geïnvesteerd in manschappen als nieuwe technieken.

17. De gemeente zal de komende zes jaar aandacht blijven geven aan het seniorenbeleid.

18. Het nieuwe gemeentebestuur wil een citymarketing plan uitwerken waarin onze gemeente met al haar troeven gepromoot wordt.

19. Met een aparte voorzitter van de gemeenteraad wil men een dynamiek geven aan de werking van de gemeenteraad. Het bestuur zal blijvend werk maken van de nodige inspraak- en overlegmomenten met de inwoners. Om de inspraak en samenwerking met de middenstanders en lokale ondernemers te bevorderen wordt er een “middenstandsadviesraad” opgericht.

20. Het nieuwe bestuur wil haar ambitieuze uitdagingen realiseren via een open bestuursstijl en binnen een gezond financieel kader met rekeningen in evenwicht. De 4 procent personenbelasting zal de volle zes jaar behouden blijven.

Vanaf januari 2013 gaat de nieuwe ploeg met volle energie en overtuiging van start.

Uiteraard zal ik niet nalaten om op mijn website regelmatig informatie te geven over de evolutie in die samenwerking en over de concrete problemen en resultaten. Raadpleeg daarom geregeld mijn website!

Hartelijke groeten

Roger

Plaats een reactie